Mamat Bodoh Yang Perasan Betul



Kes Pertama

Aku sedang memecut kereta 120km/j sebab lambat ke tempat kerja. Sampai satu simpang aku belok ke kiri tetiba ada sekor mamat berdiri tengah jalan laluan aku menghadap ke keretanya yang pancit di bahu jalan. Nasib baik masa ambil selekoh tadi aku dah kurangkan laju. kalau tidak aku rasa dah melayang mamat ni masuk parit kena rempuh dengan aku. Dah lah tak letak apa-apa isyarat yang boleh orang tahu kereta buruknya tu rosak.

Yang bengongnya... mamat ni tak bergerak pun tengok kereta aku lalu. Aku pulak yang terpaksa ambik jalan sebelah kanan untuk elak mamat bengong ni. Masa aku lalu sebelah aku pandanglah ke arah dia dengan muka tak puas hati aku. Boleh plak mamat tu buat selamba jer... geram aku... Lepas berlalu aku tengok-tengok guna cermin pandang belakang kot-kot ada kereta yang berhenti tolong atau berhenti sebab tersadung mamat tu.

Kes Kedua

Yang ini berlaku di jalan kampung... Aku macam biasa petang ambil anak aku dari rumah pengasuh. Jalan masuk kampung rumah pengasuh aku ni kecil jer. Muat-muat satu kereta jer. klu bertembung salah sorang kena berhenti dulu untuk bagi laluan kereta satu lagi. Nak jadikan cerita masa aku masa aku dok pandu kereta pelahan-lahan. Ntah dari semak mana muncul sorang mamat ni tetiba melintas bodoh depan kereta aku... aku pun break lah emergency... mamat tu perasan yang kereta aku hampir nak langgar dia. Boleh plak dia buat muka macam nak marah kat aku. Nasib baik dia blah macam tu jer. Kalau dia datang sound aku tadi mau aku bertumbuk dengan dia... Besar kereta aku takkan ko tak nampak mamat ooii....

Kes Ketiga

Berlaku ketika hendak hantar kawan aku ke lapangan terbang... Aku pandu laju gak lah. Jalan yang aku lalui itu bukan highway tapi ada 2 line. Jadi boleh lah aku pecut sikit kat line kanan. Yang ini memang aku kata Allah masih sayang aku dan mamat tu lah. Tiba-tiba dua ekor mamat yang entah dari mana muncul melintas depan aku sambil tolak motorsikal. Aku break emergency sampai terseret tayar kereta. Terkejut beruk aku buat sementara waktu. Mamat dua ekor tu pun terkejut beruk gak. Yang bodohnya mamat dua ekor tu boleh plak gelak-gelak sambil beredar pergi. Sempat kawan dia angkat tanda tangan mintak maaf... Maaf korok mu... kalau aku langgar ko tadi boleh melambung ko tu.

2 comments:

Ustaz Love said...

Salam...

Sama la template kita.. salam perkenalan ;)

malaymind said...

Wa'salam...

Terima kasih kunjung ke blog ini... Salam Perkenalan kembali...