Antara Haram dan Kuih Bangkit

Suspen je bunyi tajuk kan... ha ha ha

Citernya gini...

Semalam aku berkunjung ke satu pasaraya untuk beli barang-barang keperluan. Sedang asyik membelek-belek barang nak beli. Aku terpandang satu balang plastik betul2 berada bersebelahan kuih-kuih tempatan termasuklah kuih bangkit. Aku ni dah lah peminat setia kuih bangkit.

Korang nak tahu apa benda?










Haram kuih ni haram lagi orang yang letak benda haram tu kat berdekatan kuih bangkit kegemaran aku!!!

28 comments:

Risma Wani Ridwan said...

assalamualaikum...maaf. bertanya.. saya tak faham apa yg haram???

MiaDiera said...

assalamualaikum:)

eiii tak patut letak benda yang tak halal dekat dengan bende yang halal

MindaMalay said...

@Risma Wani Ridwan
Wa'salam...
Sila tgk gambar last sekali.

Maaflah...

Hati rasa terbakar bila ada org tak sensitif letak benda haram dengan benda halal...

MindaMalay said...

@MiaDiera

Itu yang wat hangin satu badan ni... Banyak2 tempat kat pasaraya tu. kat tempat kuih melayu gak dia letak kuih 'pork' nya...

FasiHaH SupiaN said...

laa..knp dia tak asingkan?? kalau org yg tak perasan, kang dia ingat makanan biasa je halal....itulah, kite kena peka ingredient makanan skrg ni..jgn main ambil sahaja..

Anak Pendang Sekeluarga said...

belajar ilmu sains ok,tapi kene banyak nafi la,ilmu sains ini boleh menyebabkan sesorang muslim jauh dari Allah swt...hati2..

Prince Halilintar said...

klu kite nak beli smthg lps ni make sure kite periksa betul2 dulu ingredient brg tu..moga2 dijauhkan drpd benda2 haram ni..

MindaMalay said...

@FasiHaH SupiaN
Yup... betul

@Anak Pendang Sekeluarga
Betul... sbb tu skrg ramai org jd free thinker.

@Prince Halilintar
Yup... kena hati2

CETUSAN SEIKHLAS RASA said...

Keadaan yang tidak sepatutnya berlaku... memang menyakitkan hati. Sepatutnya mereka sensitiflah hal-hal macam ni... tak kiralah agama apa tapi hormatilah agama orang lain....

siti azirah ramli said...

alamak...sibu nie mmg camnie..komunis py tempat..hati2 ler

faiz said...

mmg xptutla dieorng ni xasingkan...kalo org yg jenis xcheck habis termakan nnti..

sahromnasrudin said...

assalamualaikum


mereka seperti cuba mencabar sensitiviti umat Islam....huhuhh

Piko said...

Memang dasar makan pork, sebab tu la tak sensitif

MindaMalay said...

@CETUSAN SEIKHLAS RASA
Sama-sama kita hormati agama orang lain itu yang bagus

@siti azirah ramli
Mmg kena hati-hati :)

@faiz
Mmg tk patut yg jadi mangsa kita sebagai penguna

@sahromnasrudin
Wa'Salam...
Umpama mengusik sarang tebuan...

@Piko
Sebab perut penuh pork, tu sebab otak pun tak sensitif... ha ha ha

Mutiara Bernilai said...

aish!

terbakar jugak la..

nape letak sebelah2..

then, suppose dia kena wat papan tanda, tulis benda alah tu x halal,.

mcm ne kalu ade org yg main beli aje?
org kita skarang pun dah kurang sensitiv, main beli aje..

hu~!

Norsha said...

sebab tulah kita kena cerewet bila nak makan, maksudnya cerewet memilih hanya yg halal dan suci bersih sahaja...owner pasaraya tu mana fikir pasal halal haram ni, diorang dok fikir utg saja, kitalah yg sendiri mahu ingat, jgn terpikat, jgn terjerat...

RastaMat said...

nasiblah lu terpandang natang tu..

orang yang susun tu adalah spesis yang lebih teruk daripada babi..

sekian..

tasekM said...

rasa nk kasi terbalik je kan...?



.

gedek! said...

orang malaya memang tak peka!

PEKAK!

DuniakuAbstrak said...

bahaya tu...pengasingan...pengasingan

menusuk hati said...

patutlah nampak macam sedap.memang sengaja nak membabi-babikan org islam.harap semua lebih berhati-hati

Risma Wani Ridwan said...

oooooooo........:) maaf tak perasan..

MindaMalay said...

@Mutiara Bernilai
Aku lagi terbakar melihatnya...

@Norsha
Betul cakap anda...

@RastaMat
Nasib aku tak pegang ha ha ha

@tasekM
rasa nk kasi terbalik dan pijak2 heh heh

@gedek!
PEKAK BADAK!!

@DuniakuAbstrak
Pulaukan terus...

@menusuk hati
betul.. Hanya yang mkn babi sanggup membabikan orang lain.

@Risma Wani Ridwan
Takpe...

munna said...

mmg tak patut..sebab ada yg jenis main tarik je benda yg nak beli tanpa baca labek dulu

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

bodohnya pekerja pasaraya tu..kan patutnya makanan x halal ada bhg khas..ceh..

azian said...

apa ke ##$%$%$#@@.....

ni kl org tak tgok bahan2nya mesti main beli jek...

cik sakdi said...

ish ade ke patot! kene komplen tu. nnt orang terbeli!

Ai Am Nor said...

nor tau kat mana kueh bangkit tu dihidang heheheheh